O companie din Canada a dat 200 de milioane de euro pentru un zacamant care, potrivit specialistilor, valoreaza 6 miliarde de euro.
Surse din Ministerul Economiei sustin ca firma care a cumparat Compania Nationala "Cupru Min" este detinuta de un om de afaceri canadian care acum 30 de ani, impreuna cu tatal sau, a fost invitat chiar de Nicolae Ceausescu pentru a dezvolta minele din tara noastra.
In anii '80, Romania a decis sa construiasca o centrala nucleara. Era momentul in care oamenii de stiinta, dar si de afaceri din Canada incepeau sa ne viziteze. Presa canadiana scrie ca, in 1983, cu sase ani inainte de moartea lui Ceausescu, Roman si fiul sau, Stephen G., au venit in Romania pentru oportunitati de afaceri. Dictatorul comunist le-a solicitat celor doi canadieni sa ne ajute pentru dezvoltarea minelor de uraniu si carbune.
Dupa moartea tatalul sau, Stephen G. Roman a preluat afacerea si a extins-o. Luni, compania Roman Copper Corp., a cumparat Cupru Min de la Abrud. S-a luptat intr-o licitatie deschisa cu alte trei companii. Licitatia a pornit de la aproape 60 de milioane de euro si a fost adjudecata pentru mai bine de 200 de milioane de euro.
Expertii, dar si angajatii minei, vorbesc de o afacere rentabila, insa gestionata prost.
In prezent, cuprul a ajuns sa coste pe bursa 8.400 de euro tona. Mina vanduta luni reprezinta 60% din zacamantul tarii, adica un milion de tone.
Daca pretul s-ar mentine, compania ar castiga 6 miliarde de euro din exploatarea cuprului de la Rosia Poieni. De altfel, Ministerul Economiei sustine ca "prin privatizarea acestei societati s-a avut in vedere continuarea activitatii de exploatare a minereului cuprifer in zona Rosia Poieni, atragerea de fonduri pentru realizarea investitiilor tehnologice si de mediu si implicit pastrarea si crearea de noi locuri de munca".
Anul trecut, Mineco Group, o companie din Elvetia, a cumparat o alta mina din Romania: Moldova Noua.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu