sâmbătă, 31 martie 2012

Anestezie generala la dentist, pentru copii

A merge la dentist a devenit un fapt obisnuit pentru multi dintre noi, indiferent ca este vorba de adulti, batrani, adolescenti sau copii. Medicul stomatolog este o prezenta activa in viata fiecaruia, indiferent ca acesta din urma isi doreste sau nu. Afectiunile dentare, din pacate, sunt foarte obisnuite si lovesc dureros toate categoriile de varsta, de ambe sexe.

Din aceasta cauza, mersul la cabinetul stomatologic a devenit un adevarat stress pentru toate aceste categorii de pacienti, dar mai ales pentru copii. Atunci cand este vorba de afectiuni nu foarte grave si de interventii mai putin complicate se foloseste anestezia locala sau chiar deloc, deoarece se considera ca orice anestezie, desi fereste pacientul de dureri, are alte implicatii negative ulterioare de sanatate. Pentru copii insa exista o veste buna, si anume aceea ca pentru cazurile grave, care necesita interventii chirurgicale complicate, se poate folosi si anestezia generala. In acest fel copiii nu vor mai simti nici o durere iar problemele dentare vor fi solutionate cu succes. Anestezia generala este chiar recomandata in cazul copiiilor care prezinta fenomenul de anxietate. In aceste cazuri anestezia generala permite ca intr-o singura interventie sa fie realizate toate tratamentele necesare, Astfel, in cca 2-3 ore problemele dentare pot fi solutionate iar copilul nu va fi astfel traumatizat cu absolut nimic. Trebuie sa mai mentionam faptul ca, in timpul acestor operatii, copiii vor fi supravegheati in permanenta de un medic specialist ATI.

Fireste ca aceste operatiuni de anestezie generala sunt asociate frecvent cu anumite riscuri. Decizia de anestezie generala se va lua pentru fiecare pacient in parte, dupa o consultare si o expunere atenta a riscurilor pe care acestea le pot provoca. Din aceasta cauza se impune intotdeauna o consultatie pre operatorie efectuata de catre un medic stomatolog specialist ATI, pentru ca acesta sa fie sigur ca se impune sau nu operatiunea de anesteziere generala. Aparatul de anestezie permite ca pacientul sa fie monitorizat de catre medicul specialist ATI intr-un mod extrem de complex, care indica in orice moment starea de sanatate si functionalitate a organismului.  

Parintii trebuie pregatiti inaintea unei astfel de interventii sub anestezie. Medicul dentist ii va informa pe acestia sa aiba grija ca odrasla lor sa nu manance nimic cu 5 ore inainte de interventie, lucru obisnuit dealtfel in cadrul oricarei interventii cu anestezie. Este important ca parintii sa comunice acest fapt copilului cu naturalete si fara sa-l infricoseze. Copilul trebuie sa realizeze ca o astfel de interventie nu e deloc complicata, periculoasa si dureroasa, cu conditia sa respecte aceasta regula si sa incerce sa fie cat mai linistit inainte de operatie. Parintii trebuie sa incerce sa-l convinga ca beneficiile de dupa efectuarea unei astfel de operatii sunt pentru tot restul vietii, pe cand interventia dureaza doar cateva ore, un nimic in comparatie cu binele de dupa.

In final, un sfat util, atat pentru parinti cat si pentru unii medici stomatologi ar fi ca acestia sa nu uite sa trateze si dintii de lapte ai copiiilor. Chiar daca acesti dinti se schimba, nu trebuie uitat faptul ca afectiunile acestora se vor transmite mai departe, dentitiei permanente. Nu este o solutie sa nu tratam dintii de lapte, chiar daca la acestia cariile se raspandesc mult mai repede decat la dintii permanenti. Ce e si mai grav e faptul ca aceste infectii dentare se pot raspandi in intregul organism, prin fluxul sangvin, afectand astfel dezvoltarea sanatoasa, in timp, a copilului.


cabinet stomatologic, dentist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu