TrÄim într-o societate de bÄtrâni, condusÄ de bÄtrâni, cu politici Åi decizii în favoarea bÄtrânilor. Viitorul e sufocat Åi consecinÅ£ele sunt nefaste pe toate planurile: economic, financiar, intelectual, politic, social, moral, psihologic… BÄtrânii din societÄÅ£ile europene au dezvoltat anticorpi extrem de eficienÅ£i împotriva oricÄror schimbÄri care le-ar periclita liniÅtea azilului, rénta de situaÅ£ie Åi privilegiile de tot soiul. A Å£ine cu dinÅ£ii de avantaje e sportul preferat al seniorilor europeni. SÄ fim bine înÅ£eleÅi din capul articolului: argumentele dezvoltate mai jos nu au nimic de-a face cu un cult al tinereÅ£ii slÄvite la toate etajele nici cu lupta oarbÄ între generaÅ£ii. ExistÄ tineri idioÅ£i Åi bÄtrâni formidabili. A privi realitatea în faÅ£Ä nu ÅtirbeÅte cu nimic dragostea Åi respectul pentru vârsta pÄrinÅ£ilor Åi bunicilor noÅtri. Nimeni nu le cere ieÅirea din scenÄ, ci doar conÅtientizarea unei situaÅ£ii nesustenabile.
DacÄ aruncÄm o privire peste piramida vârstelor în Europa, constatarea e implacabilÄ: cei de peste 50 de ani reprezentau 23% din totalul populaÅ£iei în anii ’70, 30% azi Åi spre 45% peste douÄzeci de ani, adicÄ mâine. Vestea bunÄ e cÄ trÄim din ce în ce mai mult, vestea proastÄ, pentru unii, e cÄ facem din ce în ce mai puÅ£ini copii. Toate politicile puse în practicÄ în societÄÅ£ile noastre sunt dedicate bÄtrânilor de cÄtre iubiÅ£ii noÅtri conducÄtori – bÄtrâni la rândul lor (unii politicieni europeni se plimbÄ pe scenÄ de vreo 40 de ani). TrÄim într-o tiranie conceputÄ de bÄtrâni pentru bÄtrâni ale cÄrei tentacule se întind peste toate domeniile.
Prima absurditate economicÄ Åi inechitate socialÄ e legatÄ de faptul cÄ în Europa munca e taxatÄ mai mult decât capitalul. EcuaÅ£ia e simplÄ: tinerii sunt plini de credite/datorii în timp de bÄtrânii deÅ£in capitalul Åi proprietÄÅ£ile. Într-o societate condusÄ de bÄtrâni pentru bÄtrâni e logic Åi just sÄ taxezi munca mai mult decât capitalul care zace ascuns ori e investit în plasamente îndoielnice din punct de vedere economic. Munca e taxatÄ la nivel de 27% din PIB în Europa contra 17% în Statele Unite. 10% care ne atârnÄ de gât! A contrario, capitalul prosperÄ liniÅtit. De exemplu, FranÅ£a, cu ipocrizia-i cunoscutÄ, taxeazÄ între 0% Åi 12% plasamentele. A trata astfel munca are efecte devastatoare asupra competitivitÄÅ£ii, a consumului Åi a creÅterii economice (în consecintÄ, asupra somajului). Ele produc Åi o rÄsturnare a valorilor Åi a prioritÄÅ£ilor. Între altele, în România, situaÅ£ia scandaloasÄ a chiriilor netaxate Åi a altor jocuri la limita evaziunii fiscale merg în acelaÅi sens. Nu e o chestiune de dreapta sau stânga politicÄ ci de stimulare economicÄ Åi bun simÅ£…
A doua mÄgÄrie a seniorilor e legatÄ de lupta obsesivÄ a europenilor, în frunte cu germanii, împotriva inflaÅ£iei. Nu la Repubica de la Weimar le stÄ lor mintea ci la banii puÅi la ciorapul bÄtrânilor (urmÄriÅ£i dinamica demograficÄ a Germaniei Åi-i veÅ£i înÅ£elege discursul). RaÅ£iunea e iarÄÅi foarte simplÄ: tinerii se împrumutÄ, bÄtrânii împrumutÄ. S-o lÄmurim odatÄ pentru totdeauna: inflaÅ£ia e bunÄ pentru organism! E asemenea colesterolului: prea multÄ stricÄ, prea puÅ£inÄ te omoarÄ. Ea e prietenul intim al celui care împrumutÄ (deci, riscÄ) Åi inamicul public al celui care economiseÅte. În anii ’60-’70, când bÄtrânii noÅtri de astÄzi erau tineri, dobânzile reale la credite erau negative, roase fiind de inflaÅ£ie. AstÄzi, Banca CentralÄ EuropeanÄ e duÅmanul de moarte al tinerilor. LuptÄ împotriva inflaÅ£iei Åi refuzÄ absurd scufundarea prin injectarea de monedÄ a unei pÄrÅ£i din uriaÅa datorie publicÄ a europenilor. Culmea nesimÅ£irii e cÄ dobânzile pentru aceastÄ datorie acumulatÄ sunt plÄtite în general cÄtre bÄtrâni Åi vehiculele lor de plasament. Rezultatul e o presiunea fiscalÄ uriaÅÄ asupra muncii, taxe si planuri de rigoare ce se succed toate în detrimentul tinerilor. BÄtrânii ne lasÄ moÅtenire o datorie uriasÄ Åi îÅi salveazÄ avuturile invocÄnd nenorocita stabilitate. Moralmente Åi economiceÅte comportamentul lor este de neacceptat!
A treia situaÅ£ie revoltÄtoare e legatÄ de o piaÅ£Ä a muncii flexibilÄ pâna la rupere în zona tinerilor Åi total rigidÄ pentru bÄtrani. ProtejaÅ£i pânÄ în dinÅ£i de armatele sindicale au transferat precaritatea, contractele cu duratÄ determinatÄ Åi interimatele pe spatele celor tineri. 50% din contractele tinerilor din FranÅ£a Åi Spania sunt temporare! ConsecinÅ£e dramatice decurg de aici când vorbim despre accesul la creditare, Åomaj de masÄ dacÄ creÅterea economicÄ patineazÄ Åi fricÄ de viitor Åi de iniÅ£iativÄ. Aritmetica stângistÄ de tipul un batrân în minus la birou egal un tânar în plus, e tâmpÄ Åi lipsitÄ de realism economic, însÄ flexibilitatea omogenÄ pe piaÅ£a muncii e oxigenul de care avem toÅ£i nevoie.
Cât despre dezbaterile referitoare la vârsta de pensionare în Europa, pasiunile declanÅate de cei care îÅi simt privilegiile ameninÅ£ate sunt pur Åi simplu indecente. OpÅ£iunile nu sunt complicate. Sunt doar douÄ la numÄr. Ori lucrezi ani în plus Åi Å£i se reduce pensia nominalÄ asta însemnând cÄ te finanÅ£ezi singur. Ori se mÄreÅte presiunea fiscalÄ pe tineri ridicând impozitul sau finanÅ£ându-ne printr-o nouÄ datorie ce se va sparge tot în capul lor. Tinerii sunt pe punctul de a pierde Åi aceastÄ bÄtÄlie.
Dar preferinÅ£a pentru bÄtrâni depÄÅeÅte cu mult graniÅ£a aspectelor strict economice si financiare. Obsesia occidentalÄ pentru securitate, asigurarea împotriva tuturor riscurilor (chiar Åi atunci când ele nu existÄ – vezi delirul principiului juridic al precauÅ£iei), aversiunea faÅ£Ä de nou, temele recurente ale campaniilor electorale, toate au drept Å£intÄ comunÄ seniorii ori un conportament bÄtrânesc. Ele anchilozeazÄ iniÅ£iativa, amputeazÄ optimismul Åi ne proiecteazÄ într-o lume prefabricatÄ Åi staticÄ. Rezultatul e mÄsurabil economic: din primele 30 de capitalizÄri bursiere în Statele Unite, 10 aparÅ£in noii lumi tehnologice. În Europa sunt doar douÄ, Åi acelea discutabile: Orange Åi Deutsche Telekom.
Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu